Zima u Bugarskoj da ili ne ?…….iz ugla Ane Krstić

Borovec – Pamporovo – Bansko (info tura “Odeon world travel“, decembar 2017)
Iako Srbija može da se pohvali zimovalištima poput Kopaonika, Zlatibora, Tare.., ogroman broj turista odlučuje se da slobodno vreme tokom zimskih meseci ipak provede u susednoj Bugarskoj. Nakon info ture na koju nas je kao domaćin povela agencija “Odeon world travel“, shvatila sam i zbog čega Borovec, Bansko ili Pamporovo godinama privlače ljubitelje planina iz svih krajeva sveta, kao i razloge zbog kojih nikako ne smete zaobići manastire Bačkovo i Rilski, ukoliko prolazite ovim krajevima.

Borovec
Na samo 6 sati vožnje od Beograda, među gustim borovim šumama, smešten je Borovec, decenijama unazad poznat srpskim turistima. Jedan od najstarijih, najprestižnijih i najpopularnijih ski-centara u Bugarskoj nalazi se na padinama planine Rila. Oni koji su vični zimskim sportovima na stazama Boroveca mogu da se oprobaju u skijanju, snowbordingu, alpskom skijanju.., ali će i posetioci željni provoda ili uživanja i relaksacije naći svoje parče oaze. Gondola je okružena ogromnim brojem luksuznih hotela od kojih gotovo svaki nudi tople bazene i spa centre. Takođe, u centralnoj ulici su barovi, restorani, noćni klubovi kao i tradicionalne bugarske mehane. Jedan i po dan na Borovecu bio je dovoljan da nas ovo planinsko mestašce privoli da mu se čim pre vratimo.

 

Pamporovo
Zamor tokom obilaska hotela na Borovecu u prvom delu dana, i puta do Pamporova, gde stižemo u večernjim satima, a dočekuje nas jak pljusak, nadomestilo nam je nakon bogate večere relaksiranje u velikom spa centru luksuznog hotela Orfej. To je bio i više nego prijatan kraj jednog kišnog i napornog dana.
Pamporovo je inače smešteno na samom jugu Bugarske, gotovo uz granicu sa Grčkom, te temošnja blaga, skoro pa mediteranska klima privlači kako skijaše tako i porodice koje su došle da odmaraju. Upravo su blage staze u ovom ski-centru okruženom borovim šumama namenjene deci i onima koji tek stiču prve skijaške korake. Takođe, sam centar Pamporova krasi veliki broj hotela i barova.
Nakon obilaska Pamporova krećemo krivudavim putem do “Čudesnih mostova“, jedne od najpoznatijih atrakcija u Rodopima. Međutim, kako nas je kiša pratila sve vreme puta, mali deo grupe odlučuje da poslednju deonicu do ove prirodne lepote koju je trebalo prepešačiti zameni ostankom u romantičnoj kolibici, uz kamin, tv prenos takmičenja u skijanju i domaću rakijicu. I jedni i drugi su na posletku potvrdili da vreme nije protraćeno, u oba slučaja.
Sledeća stanica bio je manastir Bačkovo, nakon čega smo se uputili u istoimeni restoran, gde nam je za ručak bila pripremljena pastrmka sa roštilja. Inače, iako je jedan deo drugog po veličini i značaju pravoslavnog manastira u Bugarskoj pod rekonstrukcijom, ovo zdanje nikoga nije ostavilo ravnodušnim.

Bansko
Poznat po, kako kažu, čak 360 sunčanih dana godišnje, gradić Bansko zaista odiše optimizmom, budući da i meštani i turisti tamo skoro svakodnevno upijaju vitamin D preko sunčevih zraka. Iako je sam centar smešten u podnožju planine Pirin, na ski stazama najpoznatijeg skijališta u Bugarskoj održava se svetsko takmičenje u slalomu za žene i veleslalomu za muškarce.
Tokom poslednja tri dana i noći provedenih u Banskom, na info turi “Odeon“-a, uživali smo u zaista lepoj prirodi ušuškanog gradića, iz kog puca pogled na snežne vrhove obojene suncem. Gomila kafića, mehana, klubova i suvenirnica nanizano je centralnim ulicama, a oko gondole i šire su brojni raznovrsni luksuzni hoteli i rizorti.
Tako će se sigurno još dugo, dugo prepričavati naše brojne anegdote iz hotela “MPM Guinness“ u kom smo odseli, a koji pored postojeće 4*, nesumnjivo zaslužuje i petu zvezdicu, iz spa centra, sa zajedničkih izleta, večera, i kao kruna svega, provod u čuvenoj “Obecanovoj mehani“.

Rupite i Melnik obavezno obići
Konačno potpuno vedar i sunčan dan posle raspevane i razigrane večeri u Banskom, iako pomalo umorni, odlučujemo da provedemo na izletu, obilazeći čuvena mesta Rupite i Melnik.

U senci nekada vulkanskog brda prostire se magično mestašce Rupite, poznato po tome što je ovde poslednje dve decenije svog života provela proročica Baba Vanga. Moguće je posetiti muzej posvećen Vangi, njenu skromnu kuću, crkvu koju je podigla i njen grob. Delom zastrašujući utisak bio je pojačan i potpunom nevericom zbog prirode u okolini, budući da taj predeo ima mikro klimu i mineralne izvore. Dok razmišljamo o Vanginom životu koračajući njenim posedom, odjednom se ispred nas pojavljuju jezerca iz kojih voda od oko 75 stepeni isparava. Njima bezbrižno plivaju morske kornjače i ribice, dok u blizini raste bambus. Ujedno jasno zbog čega je svetski poznat medijum izabrao baš ovo mesto odakle će crpeti energiju. Ujedno i totalno nestvarno.


Sa svega 208 stanovnika, Melnik je najmanji grad u Bugarskoj. Nalazi se u neposrednoj blizini granice sa Grčkom, a odlikuju ga živopisne kućice ukrašene cvećem, uličice sa kaldrmom, vinarije i kafanice. Čini mi se da su u njemu ostali da žive samo najveći ljubitelji i najbolji proizvođači vina, budući da je Melnik i po tome poznat. Zaista, vina ovog etno mesta su pravi nektar bogova.

 

Rilski manastir
Poslednja stanica našeg putovanja u organizaciji “Odeon travel“-a bio je Rilski manastir, najveći i najpoznatiji bugarski pravoslavni manastir, na samo sat vremena vožnje do Sofije. U trenutku kada stižemo počinje da provejava sneg i sve počinje da liči na neku rusku bajku. U ovom zdanju čuvaju se mošti njegovog osnivača Svetog Jovana Rilskog Čudotvorca, a dnevno ga poseti oko 1000 putnika iz čitavog sveta.

2017-12-13T10:16:45+00:00