Vrelina u gradu Retimno…..by Ana Krstić

 

Drugi istraživački dan bio je namenjen jednom od najvećih gradova Krita i sedištu okruga Retimno. Temperatura je bila u blagom plusu od preko 40 stepeni, a pesak bukvalno užaren, iako se letovanje dešava septembra. Na širokoj i dugačkoj peščanoj plaži, kojoj je bukvalno nemoguće videti kraj, nema gužve, iako ovde letuje veliki broj ljudi. Drvored palmi dužinom cele plaže ostavlja vrlo egzotični doživljaj.
Savremenu sliku ovog dela Retimna savršeno upotpunjuje starinsko gospodstvo i šarm starog grada. To se ne sme zaobići!

Bezbroj uličica u kojima se turista lako može i izgubiti idealne su za razgledanje autentičnih grčkih prodavnica, ili uživanje u skutkanim restoranima.
Krofne i tuna salata

Ove letnje sezone instagram je prštao od raznobojnih krofni, kao i guma i dušeka u obliku flamingosa, pice, jednoroga, sa letovališta širom sveta… Ništa drugačija slika proteklog leta nije bila aktuelna na Kritu. Za već od 6 evra mogli ste da svoj plažni autfit upotpunite roze ili braon gumom-krofnicom, kojih je bilo bezbroj na plažama Krita.
A kada već govorim o “hrani“, nekako bi bio greh ne spomenuti i nju. Bilo da je podne ili veče… tuna salata na kritski način probudiće potpuno vaše čulo ukusa.


Iraklion
Glavni grad Krita, prava je višnjica na šlagu. Uspela sam da ga tokom ovog letovanja posetim dva puta, budući da je nedaleko od Hersonisosa, a i redovne autobuske linije voze na toj relaciji od jutra do ponoći. Živ, urban, vrlo živopisan, moderan, Iraklion vrvi od ljudi, ispresecan uličicama u kojima su načičkani kafići, tradicionalne taverne, i gomila domaćih butika kao i svetski poznatih brendiranih radnji u kojima je šoping melem, budući na neverovatna letnja sniženja. Trg i šetališta su predivno uređeni i romantično osvetljeni, a muzika je prisutna svuda. Što iz restorana, što od uličnih svirača.

Svesna da bi i letovanje u Iraklionu, kao baze na Kritu, bilo pun pogodak, upravo iz ovog grada, kao poslednje tačke koju sam videla na Set featured imagepetom najvećem ostrvu Mediterana, sa jedinog aerodroma odlećem put Srbije.

2018-01-19T16:11:21+00:00