To nije samo Grčka, to je Krit! ….iz ugla Ane Krstić

Brojni turisti, putopisi, novinari, blogeri, po povratku sa Krita pokušavali su da kroz razne reportaže prepričaju svoje utiske, trudili se da dočaraju i što vernije prenesu čitaocima vreme provedeno na ovom čarobnom ostrvu. Ipak, jedina nedvosmislena i dobronamerna poruka svima koji svojoj duši još uvek nisu priuštili luksuz boravka na najjužnijem delu Grčke je: “Zaputite se na Krit, zaljubite se u Krit!“

Daljina, veličina, topli vazduh čak iz Afrike, talasi, mentalitet meštana, hrana, raznolikost plaža i rastinja, bogata istorija, potresni lokalitet, spoj modernog i ruralnog… upravo to su neki od razloga zašto najveće grčko ostrvo, toliko veliko da je jedan desetodnevni dolazak prekratak da se istraže sve njegove lepote, vekovima čuva u najboljem svetlu svoju autentičnost i različitost od ostatka države.

Dakle. Moj izbor i baza na Kritu proteklog leta bio je gradić Hersonisos na severu, urbano mesto pretežno za mlade, sa bezbroj klubova, kafića, diskoteka, taverni, prodavnica, suvenirnica, butika, hotela, i dugačkom obalom, sa raznolikim uvalicama, gde možete odabrati da se kupate na peskovitoj, kamenoj ili stenovitoj plaži, sa manje vetra ili više sunca. Gotovo svakodnevno se održavaju lude žurke i pena-partiji u baru “Star beach“ rizorta, dok su sadržaji za najmlađe, poput mobilijara, bazenčića sa fontanama i drugih animacija, na svakom koraku. Takođe, oni koji vole ekstremne sportove mogu da se oprobaju u skijanju na vodi, bandžiju, ili paraglajdingu

Kada je noćni život u pitanju, ljubitelji provoda će se pozitivno iznenaditi. Klubovi su krcati tokom cele sezone. Lično je meni i sestri omiljeni bio Irski pab “Shenanigans“, toliko spontan i opušten, a veoma popularan kako kod meštana tako i kod turista, odakle će vam konobari zasigurno ostati jako dobri prijatelji.

Svakako, rent-a-car je “a must“ na ostrvu koje je podeljeno na 4 ogromne regije: Hanja (Chania), Retimno (Rethymno), Iraklion (Heraklion) i Lasiti (Lasithi). I nakon nekoliko, potpuno hedonističkih dana provedenih u Herosisosu, sa svojom ženskom ekipom iznajmila sam automobil (Fiat Panda-3 dana-90 evra) i uputila se u opsežno istraživanje.

Prva stanica su mesta na severo-istočnoj obali, a jednostavno bilo nam je teško da se obuzdamo i ne odemo odmah tog prepodneva do Spinalonge, ostrva koje i decenijama nakon što su izolovani od ostatka stanovništva onde živeli oboleli od lepre, odiše setnu energiju i nosi tragični duh. Preporuka: ukoliko pre letovanja na Kritu niste gledali seriju “Ostrvo“ – učinite to odmah po povratku kući.

Inače, do Spinalonge su organizovani (ne baš jeftini) izleti iz Irakliona, iz Elunde, Agios Nikolaosa, ali i iz Plake. Na savet prijateljice da ne propustimo da posetimo ovo ribarsko seoce, odakle ćemo do ostrva brodićem stići najbrže, otišle smo prvo tamo. Plaka nas je ostavila bez daha, tako mirna, sa nestvarno lepom plažom i tirkiznim morem, i nezaboravno aranžiranim izlozima suvenirnica.

Ostatak dana provele smo u obližnjem Agios Nikolaosu, mestu koje ima apsolutno sve što je čoveku potrebno za jedan fini odmor drugačiji od svih ostalih u Grčkoj. “Mala Venecija“ sa svojom lukom i preslatkim brodićima u njoj. Okolo taverne i ljudi koji uživaju. Pomalo brdovita, sa ulicama prepunim ptica. A plaža malena, ali kao uvala mirna i fenomenalno organizovana, čista, sa jeftinim ležaljkama kao i mogućnošću da se smestite na kamenčićima u udobnoj hladovini drveća.

Budući da je auto-put na Kritu priličo krivudav, pa je prosečna brzina kojom se vozi manja od 100 na sat, jednostavno, odustale smo od obilaska Hanje i cele zapadne obale. Vreme u kolima se uludo troši. To ostavljamo za sledeći dolazak, koji je već zacrtan!

“Zaputite se na Krit, zaljubite se u Krit!“

2018-01-16T11:11:54+00:00